Καθημερινά 13:15 - 21:00 & Σάββατο 9:00 - 14:00

Λεωφόρος Κηφισίας 185, Μαρούσι, Τ.Κ. 15124

Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ο έφηβος πολύ συχνά δεν είναι απόλυτα σίγουρος και ασφαλής ως προς την επιλογή του επαγγελματικού κλάδου που θα ακολουθήσει, ενώ άλλοτε εμφανίζεται αστάθεια και μεταβολή στις επιλογές των επαγγελματικών ενδιαφερόντων. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλέσει συναισθηματική σύγχυση, άγχος, αβεβαιότητα και μεγάλη ανασφάλεια, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να προκύψει λανθασμένη επιλογή επαγγέλματος. Επιπλέον, πολύ συχνά παρατηρείται να παρεμβαίνει στην επαγγελματική επιλογή, το οικογενειακό πλαίσιο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση και συναισθηματική αναστάτωση.

 

Η επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσει κάποιος είναι πολύ σημαντική, διότι όταν το επάγγελμα είναι συνυφασμένο με αυτό που ταιριάζει στον καθένα στα πλαίσια της προσωπικότητας του, τότε σίγουρα το άτομο επαγγέλλεται αυτό που του αρέσει, νιώθει ικανοποίηση στο επάγγελμα του και βιώνει συναισθηματική ευεξία. Η σωστή επιλογή επαγγέλματος γεννά ικανούς, ευσυνείδητους και συνεπείς επαγγελματίες.

 

Στο να επιλέξει κάποιος το επάγγελμα που του ταιριάζει, καλό είναι να ξεκινά από την εφηβική ηλικία, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αυτογνωσία και συναισθηματική ασφάλεια, κάτι που θα κάνει πιο ορατό τον στόχο και το κίνητρο της προσπάθειας και της επιτυχίας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή των Πανελληνίων.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού που ακολουθούμε στον χώρο μας, διενεργείται από ψυχολόγο, και αποσκοπεί στο να αξιολογηθεί η προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του εφήβου, μέσα απο εξειδικευμένα αξιολογητικά και μετρήσιμα τεστ, και να συσχετιστούν με τα κατάλληλα επαγγέλματα που του ταιριάζουν. Σε δεύτερο στάδιο, οι κλάδοι των επαγγελμάτων μεταφράζονται σε πεδία κατευθύνσεων και σε συγκεκριμένες ακαδημαϊκές σχολές.

 

Το πρώτο ραντεβού γίνεται με τον έφηβο, όπου αποτελείται από δύο μέρη, την προσωπική συνέντευξη και την χορήγηση τεστ και ερωτηματολογίων. Στο δεύτερο ραντεβού εξηγούνται στον έφηβο και την οικογένεια τα αποτελέσματα των τεστ. Στο τρίτο ραντεβού, δίνεται στην οικογένεια αναλυτική έκθεση με τις επιλογές των επαγγελμάτων, σχολών και συμβουλευτική κατεύθυνση.

 

Ο χώρος μας, ειδικεύεται και στον τομέα της ειδικής αγωγής, αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού, όταν αφορά εφήβους με ειδικές δυσκολίες εξειδικεύεται. Πιο συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος που θα το διενεργήσει χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις ως προς τις ειδικές δυσκολίες προκειμένου να διεξαχθεί το πρόγραμμα σωστά και να δοθούν επαρκή αποτελέσματα.

 

Πιο συγκεκριμένα τα τεστ που χορηγούνται είναι τα εξής:

 

Personality Traits Questionnaire (PTQ)

Τα αποτελέσματα του τεστ βοηθούν τους εξεταζόμενους να αποκτήσουν μία αντικειμενική εικόνα των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους και να τα συνδέσουν άμεσα με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά πεδία και επαγγελματικές κατηγορίες, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επιλέξουν ανάμεσα στα επαγγέλματα που τους ταιριάζουν καλύτερα. Πρόκειται για ένα τεστ κατάλληλο για νέους πάνω από 14 ετών.

 

Personality Evaluation Questionnaire (PEQ 4.0 & PEQ 5.0)

Το Personality Evaluaton Questionnaire (PEQ) στηρίζεται στο μοντέλο των πέντε παραγόντων, που είναι ένα πλαίσιο κοινής αναφοράς για την αξιολόγηση της προσωπικότητας. Το κύριο συγκριτικό του πλεονέκτημα συνίσταται στο ότι αποτελεί άξονα σύγκλισης μεταξύ των διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών θεωριών προσωπικότητας και των αντιλήψεων που βασίζονται στις πεποιθήσεις του μέσου ανθρώπου.

Το Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων αποτελεί σήμερα το περισσότερο διαδεδομένο επιστημονικά αποδεκτό σύστημα κατηγοριοποίησης και περιγραφής της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του μοντέλου των Πέντε Παραγόντων έχουν επιβεβαιωθεί από αξιοσημείωτο αριθμό ερευνών.

 

Personality Evaluation Questionnaire 4.0

Παράγοντες που εξετάζονται:

Εξωστρέφεια (Κυριαρχικότητα/ενεργητικότητα vs.Υποχωρητικότητα/παθητικότητα)

Ενεργητικότητα

Επιρροή

Διεκδικητικότητα

Φιλικότητα (Φιλικότητα/συμπάθεια vs. Αποστασιοποίηση/ψυχρότητα)

Ενδιαφέρον για τους άλλους

Φιλικότητα

Συνεργασία

Ευσυνειδησία (Συμμόρφωση/οργάνωση vs. Ευελιξία/απροσεξία)

Προσοχή στην λεπτομέρεια

Επιμονή

Οργάνωση

Συναισθηματική σταθερότητα (Συναισθηματισμός/παρορμητισμός vs. Έλεγχος συναισθημάτων/Έλεγχος παρορμήσεων )

Παρορμητισμός

Αντοχή

Συναισθηματικός έλεγχος

Πνευματική ευρύτητα (Καινοτομία vs. Συντηρητισμός)

Δεκτικότητα στο διαφορετικό

Προθυμία για μάθηση

Αποδοχή της αλλαγής

 

Τεστ Ικανοτήτων Comprehensive Ability Battery (CAB®)

Τα τεστ ικανοτήτων CAB® - Comprehensive Ability Battery® μετρούν την ιδιαίτερη έμφυτη ικανότητα ενός ατόμου στην εκτέλεση όλων των βασικών λειτουργιών που απαιτούνται στην επαγγελματική ζωή.

Τα CAB® χρησιμοποιούνται εκτεταμένα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων τους προκειμένου να αυξήσουν την αυτογνωσία τους, να διευκολυνθούν στο σχεδιασμό της καριέρας τους και στη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Τα Τεστ Ικανοτήτων CAB® αποτελούν μια ολοκληρωμένη, αξιόπιστη συστοιχία, ελεγμένη και σταθμισμένη στον ελληνικό πληθυσμό. Εφαρμόζεται ευρύτατα στον χώρο του επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς και στο χώρο της ανάπτυξης και της οργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού διότι μετράει με ακρίβεια και προσδιορίζει με σαφήνεια τις συγκεκριμένες ικανότητες που διαθέτει το κάθε άτομο. Η μέτρηση και ο προσδιορισμός των ικανοτήτων του ατόμου το βοηθάει να ανακαλύψει τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία με σκοπό την βελτίωση και ανάπτυξή του.

Στα τεστ Ικανοτήτων εξετάζονται ξεχωριστά οι εξής ικανότητες:

1. Μαθηματική ικανότητα

2. Ικανότητα επαγωγικών συλλογισμών

3. Κατανόηση μηχανικών αρχών και δεδομένων

4. Αντίληψη χώρου

5. Παρατηρητικότητα και ευχέρεια αναγνώρισης αντικειμένων

6. Γλωσσική ικανότητα

7. Ικανότητα παραγωγής ιδεών

8. Πρωτοτυπία σκέψης

9. Ικανότητα απομνημόνευσης με χρήση συνειρμών

10. Ικανότητα απομνημόνευσης με μηχανικό τρόπο

11. Ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης

12. Επιδεξιότητα (συντονισμός ματιού-χεριού)

13. Ικανότητα οργάνωσης ιδεών

 

Ερωτηματολόγιο Ενδιαφερόντων Vocational Interests Survey 2.0 (VIS 2.0)

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται βάσει 2 συστημάτων:

6 τύποι Holland: Πρακτικός, Επιχειρηματικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Ερευνητικός & Οργανωτικός

 

24 επαγγελματικές κατηγορίες: Οικονομικά Επαγγέλματα, Επαγγέλματα Βιολογίας & Χημείας, Κοινωνικά Επαγγέλματα, Κατασκευαστικά & Δομικά Επαγγέλματα, Επαγγέλματα Αισθητικής, Ναυτιλιακά Επαγγέλματα, Επαγγέλματα Πολιτικών & Νομικών Επιστημών, Επαγγέλματα Marketing, Επαγγέλματα Υγείας, Διοικητικά Επαγγέλματα, Επαγγέλματα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επαγγέλματα Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας, Επαγγέλματα Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, Εκπαιδευτικά Επαγγέλματα, Επαγγέλματα Αθλητισμού, Μηχανολογικά Επαγγέλματα, Τουριστικά Επαγγέλματα, Επαγγέλματα Πληροφορικής, Επαγγέλματα Οργάνωσης Γραφείου, Επαγγέλματα Εξυπηρέτησης Πελατών, Επαγγέλματα Περιβάλλοντος, Επαγγέλματα Επικοινωνίας, Καλλιτεχνικά & Ψυχαγωγίας, Χειρωνακτικά Επαγγέλματα.

 

Οι στόχοι οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν από τη χρήση του ερωτηματολογίου Ενδιαφερόντων είναι οι ακόλουθοι: - παρουσιάζουν μη γνωστά επαγγέλματα, - αυξάνουν τη γνώση του κόσμου της εργασίας, - προάγουν τη γνώση γύρω από τα ενδιαφέροντα και τα ταξινομούν, - προκαλούν σκέψεις για τη σταδιοδρομία και την εξερεύνηση των επαγγελμάτων, - αυξάνουν το ρεαλισμό στους επαγγελματικούς στόχους του ατόμου, - επιβεβαιώνουν την ορθότητα των αποφάσεων σε άτομα που ήδη έχουν κάνει δοκιμαστικά σχέδια, - διευκολύνουν την επίλυση συγκρούσεων και τη λήψη αποφάσεων σε οικογενειακό πλαίσιο.

Στόχος του Κέντρου μας

αποτελεί η άμεση και αξιόπιστη θεραπευτική παρέμβαση με στόχο την βελτίωση της δυσκολίας. Στηριζόμαστε στο ΤΡΙΠΤΥΧΟ, Θεραπευτικό Πρόγραμμα, Οικογενειακό Περιβάλλον και Σχολικό Πλαίσιο 

 

Psychostirixi.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας Καλέστε: 2114119254

Συνεργαζόμαστε με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία